Artikler

73FDD462-F889-4C6E-8340-E1B5630A8596

Slik møter du veggen

Tanken med dette innlegget, som stod på trykk i Dagens Næringsliv i mars 2021, er å lære deg hvordan du skal bli utbrent på 1-2-3.

Så hvordan i praksis oppnå denne psykologiske tilstanden? Jeg foreslår følgende:

Fåes også i foredragform.

For å vite hva vi snakker om: Utbrenthet er en psykologisk tilstand hos personer som over lengre tid har opplevd stor arbeidsbelastning som har overskredet trivselsnivået og medført økende følelsesmessig press og slitasje (Store norske leksikon).

 1. Få deg en jobb som du synes virker spennende, som er godt betalt med masse ansvar. Du bør ikke ha søkt på jobben selv, det viktigste er at alle andre synes du passer perfekt. At du ikke forstår hva du gjør i rollen, gjør veien til å møte veggen kortere. 
 2. Vær minst mulig til bry for andre på jobben. Dine kolleger har mer enn nok å holde på med, så for all del ikke tenk på å delegere. Har lysstoffrøret gått på jentedo? Så fort deg å bytte det ut, da! 
 3. Pass på at alle rundt deg har det bra hele tiden. For å få til det, må du være på alerten 24/7. Kjenn på stemningen, tolk ansiktsuttrykk og kommentarer. Ha alltid radaren ute.  
 4. Vær alltid tilgjengelig og besvar alt av e-poster og henvendelser på aktuelle kommunikasjonsplattformer umiddelbart. Det er viktig å aldri ta seg helt fri fra jobben. 
 5. Slukk alle tilløp til konflikter og dårlig stemning på jobben. En sterk frykt for diskusjoner og uenighet gjør det lettere å oppnå målet om å bli utbrent. Ikke tro på de som mener diskusjoner på arbeidsplassen er sundt og fruktbart. Diskusjoner = krangling = krise.     
 6. Sørg for at alle i organisasjonen, alle kunder, styremedlemmer og underleverandører liker deg. Rett gjerne oppmerksomheten mot de du føler ikke er i den kategorien og forsøk med alle midler å få han/hun/dem til å respektere deg. 
 7. Ikke bry deg om eventuell ros og positive tilbakemeldinger. De betyr ingen ting, og du fortjener dem neppe.   
 8. Følelser er en viktig forutsetning for å bli utbrent. Ikke legg dem igjen hjemme, men ta de med deg og la de prege deg og arbeidsdagen din fra begynnelse til slutt.  
 9. En ryddig pult kan gi deg inntrykk av kontroll, pass derfor på at det flyter med papir, penner, gule lapper og brukte kaffekopper foran deg. 
 10. Drikk så mye kaffe som mulig. Koffein er viktig for å øke stressnivået, særlig i timene etter lunsj. For all del ikke lytt til kroppen hvis den uttrykker at den har fått nok. Den prøver, som alle andre, bare å lure deg. 
 11. Ikke avslør for andre at du er sliten eller stresset. Møt eventuelle antydninger om dette med at du bare har sovet dårlig eller stod opp på feil fot. Er du veldig blek, bør du ta solarium før noen oppdager at du er i ferd med å knekke. 
 12. Ønsker du å akselerere prosessen med å bli utbrent, bør du kutte ut fysisk aktivitet og øke alkoholkonsumet vesentlig i forhold til anbefalingene til Helsedirektoratet (10 g for kvinner per dag, 20 gram for menn). 
 13. Husk at alt av dårlige resultater og problemer med kunder og annet, inkludert IT, er din skyld. Er du leder, så er du leder. 
 14. Still deg alltid til disposisjon for andres problemer og utfordringer, også de personlige. Prøv gjerne å sette deg inn i deres lidelser for å forstå best mulig hva de sliter med. 
 15. Les Dagens Næringsliv og Finansavisen hver dag, spesielt artikler som handler om uro i markedene. Frykt for fremtiden er gull for utbrenthet. Har bedriften din økonomiske utfordringer, kan du også få med deg reportasjer som har «pengemaskin» i overskriften. Disse bør da tolkes som at alle andre får det til, bare ikke du. 
 16. For all del ikke jobb mer langsiktig enn de neste dagene, da risikerer du å gjenvinne en viss grad av oversikt og kontroll. 
 17. Gjenta for deg selv, gjerne når du kommer hjem på kvelden eller ligger i sengen og prøver å få sove, dumme ting du har gjort eller sagt i løpet av dagen. 
 18. Ikke glem at verden endrer seg raskere enn noen gang, og hvis ikke du og bedriften tilpasser forretningsmodell og arbeidsmetodikk til dette, så er løpet kjørt. Les deg opp på enhver trend, og initier hyppige endringer i organisasjonen – da sørger du også for at de rundt deg brenner seg ut.   

Lykke til!

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

frode@kaafjeld.no
+47 900 72 863

Basecamp: Her og der
Oslo, Norge, Verden

Følg meg på: