Hvilke grep kan du gjøre med stillingsutlysningen på hjemmesiden din for å få flere kvalifiserte kandidater å velge mellom? Hvordan få dem til å velge ditt selskap og ikke konkurrenten?
Jeg har selv sittet med ansvaret for stillingsutlysninger og vet hvor vanskelig det kan være å utforme en annonse som treffer blink.
Kanskje nikker du gjenkjennende til dette:
- Du kjenner ikke stillingen som skal besettes godt nok, fordi du selv ikke er systemutvikler eller Key Account Manager. Da er det lett å safe og nøye seg med å gjengi inputen du får fra de fagansvarlige.
- Du har ikke tid til å eksperimentere med form og innhold
- Du baserer deg på mest mulig gjenbruk av tidligere jobbannonser istedenfor å spisse hver enkelt stillingsutlysning
Og mens du venter på gode søknader, blir organisasjonen stadig mer utålmodig. De trenger folk nå!
Her kommer seks råd som kan bidra til å få fart på sakene.
1. Skift perspektiv
Skift perspektiv fra stillingen som skal fylles til vedkommende som skal fylle den. Prøv å forstå hva som egentlig betyr noe for han eller henne, og la det komme til uttrykk i annonsen.
Hvordan kan det å jobbe hos dere kan bidra til at vedkommende når sine mål og får oppfylt sine drømmer, ikke bare jobbmessig, men også på andre plan?
En nyutdannet er i en annen situasjon enn en som er midt i karrieren. Han eller hun skal finne sin første arbeidsgiver. Mange vender seg da automatisk mot de store og tunge i bransjen. Det gjør at de små og mellomstore må ha noe å ekstra å lokke med for å fremstå som attraktive.
Du må si de riktige tingene på den riktige måten. Du må treffe en nerve, en følelse, noe som pirrer nysgjerrigheten på en måte som ingen andre klarer. Samtidig må dukke love mer enn du kan holde.
For å lykkes må du altså forstå hva som betyr noe for en som akkurat er ferdig med 15 eller 18 eller 20 år på skole. Som er usikker fordi han/hun skal inn i sin første jobb, som planlegger å snart kjøpe sin første leilighet, som kanskje om et par år skal ha sitt første barn.
De kloke forstår at også dette kan påvirke hvor de ønsker å jobbe.
2. Tittelen på annonsen
Noen ganger holder det med «Teknisk selger» eller «Miljøterapeut». Men iblant må du våge å gjøre noe annet enn det selvsagte. Det handler ikke om å ta den helt ut, men å gi det en liten tvist. Det kan være nok til å fenge oppmerksomheten. Et par eksempler:
- CEO med grønne albuer
- Slik blir du kommunikasjonsrådgiver i Dunton Mills
- Empatisk AI-ekspert
3. Ikke begynn med begynnelsen
I sveipingens tidsalder mister du leseren med en gang innholdet oppleves som uinteressant. Derfor nytter det ikke å spare det beste til slutt. Tenk deg at du har drømmekandidaten foran deg. Du har 30 sekunder på å overbevise vedkommende om at denne stillingen er som skapt for han eller henne.
Hvor vil du begynne? I hvert fall ikke med seks lange bla-bla setninger om selskapets ledende posisjon innen…. Er dere ledende, så vet kandidaten det fra før.
Denne (fiktiv) er rett på sak:
Er du god med skytevåpen? Glad i natur? Har du førerkort klasse A? Brukbar stedsans? Har du et pragmatisk forhold til dyrearter som elg, rådyr, grevling og rev? Viltnemda søker nå nye medarbeidere til avdelingen for viltulykker og skadde dyr. Kvinner oppfordres til å søke.
Greit, den er satt på spissen, men du skjønner hva jeg mener.
4. Dropp selvfølgelighetene
Språket i stillingsannonser er ganske fattig. Det virker som det mangler ord. I tillegg har man en tendens til å gå rundt grøten. Pakke alt inn i myk bomull – for ikke å risikere å si noe feil eller som kan oppfattes som useriøst. Men tonen du bruker i stillingsutlysningen sier også noe om selskapet ditt. Er dere kreative og lekne, fungerer det dårlig å uttrykke seg som i en pressemelding fra Justisdepartementet. Du må våge å velge andre ord. Sette dem sammen på en annen måte.
Jeg synes BEKK er flinke her. De snakker til deg som om du var et menneske og ikke en kandidat. Det første som møter deg når du åpner hjemmesiden deres er følgende:
Vi er en gjeng teknologer, designere og rådgivere som liker å løse problemer. Vi tror på å skape et inkluderende miljø som bringer frem det beste i folk.
Det er rimelig nedpå og fritt for store ord og løfter, selv om selskapet jobber med store, komplekse prosjekter for noen av landets ledende private og offentlige virksomheter.
Mange fremhever også verdiene sine i stillingsannonsen. Verdier er bra å ha, men vær forsiktig med hvordan du bruker dem. Tatt ut av sin sammenheng kan de fremstå som svulstige og selvfølgelige.
4. Bruk de ansatte
De som allerede jobber i virksomheten din kan være en nyttig og troverdige kilde for potensielle søkere – selv om ansatte-historier gjerne er pusset og polert for å skinne litt ekstra. Man kan likevel finne noe der som antyder hva man går til hvis man får jobben. Legg inn lenker til slike i annonsen. Det går også an å invitere mulige søkere til å snakke med kommende kolleger på forhånd. Du har lite å tape på det.
5. Gjør det superenkelt å søke
Her kan man lære av de som er gode på online-salg. De lokker deg inn i teksten og gir deg flere muligheter til å klikke, kjøpe og bestille. Det gjør de fordi klikkanalysene viser at det fungerer. For deg betyr det at SØK NÅ knappen fint kan gjentas både tidlig og sent i stillingsannonsen. Og har du først trykket på SØK, bør veien videre være smidig og grei, sånn at en mulig fremtidig stjerne ikke hopper av undervis.
Lykke til! Og trenger du hjelp er det bare å ta kontakt.